Linna svarade på den klassiska Vanity Fair-enkäten häromdagen. Jag gör det också nu, precis lika oombedd. Eftersom jag gärna vill blogga, men inte har så mycket på hjärtat. Gillart.

Vad är sann lycka?
Att få krypa in i den där bubblan av total närvaro med barnen, bara vara med dem, utan att känna någon stress eller press kring saker som borde, måste, ska bli gjorda. Eller att vara i naturen och känna samma totala stillhet. Båda delarna är tyvärr alldeles för sällsynta.

Vilken är din största rädsla?
Cancer. Det är en rädsla som bara blir större och större med tiden.

Vilken egenskap föraktar du mest hos dig själv?
Att jag ibland inte kommer på att stå upp för mig själv och andra förrän det är för sent, att jag inte upptäcker hur felaktigt jag blivit behandlad förrän efteråt. Det hänger också ihop med att jag har vindflöjelstendenser, tror jag.

Vilken egenskap föraktar du mest hos andra?
Lögner, manipulationer och oförmåga att erkänna desamma och sina egna fel och brister.

Vilken är din största extravagans?
Det varierar helt beroende på vilken fas jag för tillfället är inne i, omväxlande unnar jag mig att lägga pengar på kläder, mat, inredning och skönhetsprodukter. Böcker och tidningar konsumerar jag alltid i mängder, men det är också mitt jobb att göra det (brukar jag intala mig i alla fall).

Vart går dina drömmars resa?
Jag vill faktiskt åka till New York. Och så till storslagna, öppna landskap – kanske Nya Zeeland, Kanada, USA. Annars stannar jag gärna hemma.

Vilken är den mest överskattade talangen?
Allt som har med minglande, nätverkande och förmågan att vara en social kameleont att göra.

När ljuger du?
Jag ljuger extremt sällan, eftersom jag får så extremt dåligt samvete. Jag klarar inte av det. På riktigt. Just nu mäktar jag inte med att upprätthålla lögnen om Jultomten för mina ungar, eftersom jag hatar att lura dem. Eventuellt lite överspänt.

Vad ogillar du mest med ditt utseende?
Att jag är för tjock.

Vilka ord eller uttryck använder du för ofta?
Jag vet inte. I tal hemma använder jag många hemmasnickrade ordkonstruktioner som min eh, innovativa sambo ligger bakom – dem tänker jag inte avslöja här. I text har jag på sistone allt mer börjat arbeta med begreppsparet väsentligt-oväsentligt, som jag tycker är toppen!

Vad ångrar du?
En rad dumheter som jag gjort, en del värre än andra. Jag hör inte till den skara människor som säger att de inte ”för allt i världen önskar något ogjort”. Det gör jag.

Vem eller vad är ditt livs kärlek?
Caroline. Anna-Lisa och Iris.

Vilken talang skulle du vilja ha?
Jag skulle gärna vara åtminstone ett uns musikalisk, inte för att jag skulle vilja spela nåt instrument eller så, men jag ser musikalitet som ett slags social färdighet som jag tyvärr saknar.

Hur känner du dig just nu?
Efter omständigheterna rätt bra (förkylning, stress, pms – you name it).

Om du kunde förändra en sak med dig själv, vad skulle det vara?
Jag skulle vilja ha förmågan att lägga i en högre växel – att liksom orka städa hyllan i hallen också efter en lång arbetsdag, att tycka det är okej med en aktivitet på kvällen som innebär att man måste på med alla kläder och ut igen; att orka sitta uppe på natten och skriva om jag nu så gärna vill skriva. Jag är en mycket bekväm människa, det stör jag mig på.

Vilken är din största bedrift?
Jag ber att få återkomma om ett par månader i den här frågan.

Om du skulle dö och återvände som en person eller en sak, vad tror du att det skulle bli?
Ingen aning, jag kan inte föreställa mig sådant här.

Om du kunde välja vad du skulle återvända som, vad skulle du välja?
Jag skulle vilja återvända som en ny person som blev viktig i mina barns liv.

Vilken av dina ägodelar håller du högst?
Min dator förstås. Mina Filippa K-stövlar. Halsbandet jag ärvt av mormor. En fin vas. Äh vafan, jag har många ägodelar som jag älskar.

Vad är den lägsta formen av olycka?
Den som är förenad med en massa ärenden (se min oförmåga att lägga in en högre växel ovan) och förstås, den som är hormonrelaterad. En livskris i månaden är inte okej statistik.

Vilket är ditt drömyrke?
Det jag har nu i kombination med skönlitterärt skrivande och mer pengar. Framförallt mer pengar.

Vilka kvaliteter uppskattar du mest hos män?
När de samtalar i avsaknad av ironi och med självinsikt. När de frågar saker. Det uppskattar jag i och för sig hos alla, att de inte bara talar om sig själva hela tiden, men min erfarenhet är att män frågar mindre än vad kvinnor gör. Det är som om många står över såna simpla saker som ”hur är det med dig?”-fraser. Too bad.

Vilka kvaliteter uppskattar du mest hos kvinnor?
Medelålder, smäckra vader och sex appeal. Äh, jag ba skoja. Jag uppskattar kvinnor som har förmågan att varva otvunget häng och förtroligare samtal på ett avslappnat sätt.

Vad värderar du högst hos vänner?
Det invanda, självklara som kommer automatiskt med en gammal vänskap. Ett sammanhållande kitt. En tillåtande vänskap. Lojalitet & tillit.

Vilka är dina favoritnamn?
Har massor. Ibland fantiserar jag om att ha tjugo döttrar som jag kan döpa till alla mina favoritnamn. Allt från rejäla Karin och Annika till amerikanskt drömska som Rose, Lily och Hazel.

Vad tycker du sämst om?
Av allt? Jag har oerhört svår att förlikas med obotliga sjukdomar. Med alla former av våld, särskilt sådant som sker i staters namn – t ex dödsstraff som jag anser vara något av det lägsta som mänskligheten hittat på.

Hur vill du dö?
Inte alls. Men lagom snabbt och absolut inte för tidigt.

Vad har du för motto?
”Nothing done with a good heart is wasted” – det har jag snott av Jeanette Winterson.

Vad ska du göra ikväll?
Lägga ungar, läsa magasin & Lionel Shriver och titta på Varg tror jag.